راهنمای خرید سرویس پخت‌ و پز

راهنمای خرید سرویس پخت‌ و پز

راهنمای خرید سرویس پخت‌ و پز

 

ظروف آشپزی را با توجه به روش پخت و پز خود انتخاب کنید. به عنوان مثال، غذاهایی که قصد سرخ کردن آن‌ها را دارید را در ظروفی که حرارت را به سرعت منتقل می‌کنند، قرار دهید. برای آب‌پز کردن از ظروفی که حرارت را برای مدت طولانی حفظ می‌کنند، استفاده کنید. لازم به ذکر است که نباید سس‌ها یا رب گوجه فرنگی را در ظروف مسی یا آلومینیومی بپزید، چراکه این موادغذایی می‌توانند با فلز واکنش دهند که برای سلامتی خطرناک است.

سرویس پخت‌ و پز استیل (ضدزنگ)

سرویس پخت و پز استیل را می‌توان محصولاتی ضدزنگ، کلاسیک، بدون روکش با ماندگاری طولانی دانست که به منظور سرخ کردن و برشته‌ کردن موادغذایی انتخاب مناسبی است. به طور کلی ظروف پخت و پز استیل اغلب به صورت سرویس فروخته می‌شوند و گستره وسیعی از کارایی‌ دارند.

مزایا:

  • بادوام هستند.
  • مراقبت از آن‌ها آسان است.
  • با غذاها واکنش نمی‌دهد.
  • گرمایش سریع و یکنواختی دارند.
  • قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی هستند.

معایب:

  • تمیز کردن این نوع از سرویس‌های پخت و پز سخت‌تر از سایر موارد است.
  • در صورتی که مدل‌های بدون روکش را انتخاب کنید، ممکن است به خرید قابلمه و تابه نچسب احتیاج پیدا کنید. 
سرویس پخت و پز تفلون (نچسب)

سرویس‌های پخت و پز با روکش‌ نچسب (تفلون) زیبا هستند و به هر منظوری حتی پخت غذاهای ساده همچون تخم‌مرغ و پنکیک استفاده می‌شوند. از آنجایی که سطح داخلی این ظروف نچسب است، معمولا بدون نیاز به روغن یا با روغن کم هم می‌توان یکسری مواد را تفت داد.

مزایا:

  • تمیز کردن‌شان بسیار آسان است.
  • برای پخت و پز به روغن کمتری نیاز دارید که می‌تواند چربی را تا حد خوبی از رژیم غذایی شما حذف کند.
  • با هر نوع اجاق گازی منطق است.
  • اکثر قطعات آن‌ها تا دمای ۵۰۰ درجه فارنهایت در فِر را تحمل می‌کند، اما باید به جنس دسته‌ی آن‌ها توجه داشته باشید.

معایب:

  • غذا در ظزوف نچسب به خوبی برشته و طلایی نمی‌شود.
  • این نوع از ظروف به راحتی خراشیده می‌شوند.
  • اگرچه برخی از تولیدکنندگان ادعا می‌کنند این ظروف به شست‌وشو در ماشین لباسشویی ایمن است و مقاومت بالایی دارد، اما باید بدانید که گرمای بالای ماشین ظرفشویی و شدت شست‌وشو می‌تواند عمر ظروف تفلون را کوتاه کند.
سرویس پخت و پز چدنی (سخت‌کاری شده)

این قطعات کلاسیک و رنگارنگ برای تفت دادن، پختن، برشته کردن و سرخ کردن، عالی هستند. این ظروف سنگین و سرپوشیده همچون اجاق‌های هلندی کاربردهای دیگری ازجمله آب‌پز کردن، خورش پختن، آرام‌ پختن و برشته کردن هم دارد.

مزایا:

  • به آرامی و یکنواخت گرم می‌شود و در عین حال گرما را به خوبی حفظ می‌کند.
  • پوشش بادوامی دارد و با مواد اسیدی واکنش نشان نمی‌دهد.
  • قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی
  • مقاوم در برابر خوردگی و قابل استفاده در فر تا دمای ۵۰۰ درجه فارنهایت

معایب:

  • سنگین هستند و وقتی با غذا پر شوند سنگین‌تر هم می‌شوند.
  • دستگیره‌های کوچک آن می‌تواند حمل و نقل آن را سخت کند.
  • پوشش سخت آن در صورت خراش با ابزارهای تیز قابل تراش است.
سرویس پخت و پز گرانیتی

ظروف گرانیتی از جمله سرویس‌های پخت و پزی هستند که معمولاً از هسته‌های آلومینیومی یا استیلِ کربنی تشکیل شده است. لازم به ذکر است که نام این ظروف هیچ ربطی به سنگ گرانیت ندارد و فقط به دلیل شباهت ظاهری به این نام خوانده می‌شود.

مزایا:

  • ظروف گرانیتی از مقرون‌به‌صرفه‌ترین ظروف موجود در بازار هستند.
  • نسبت به نوع چدنی بسیار سبک‌تر هستند.
  • این مدل از سرویس‌های پخت و پز به با غذاهای اسیدی واکنش نشان نمی‌دهد.
  • زیبا هستند و به راحتی تمیز می‌شوند.
  • هسته‌های استیل کربنی یا آلومینیوم آن‌ها رسانای خوبی است، بنابراین به شما امکان را می‌دهند که سریع‌تر غذا را بپزید.

معایب:

  • اغلب نازک هستند و مانند انواع ظروف گران‌قیمت‌تر گرما را به طور موثر حفظ نمی‌کنند
  • روکش این مدل از ظروف ممکن است که پس از مدتی از بین برود، بنابراین شما مجبور هستید که ظروف گرانیتی را کنار بگذارید و ظروف دیگری را خریداری کنید.
سرویس پخت و پز چدنی (ساده)

ظروف پخت و پز چدنی (ساده) یک جایگزین عالی برای سطوح نچسب یا همان تفلون است. «لودج» (Lodge) قدیمی‌ترین تولیدکننده ظروف آشپزی آمریکایی، از ظروف خود به عنوان «نچسب طبیعی» یاد کرده است. از آنجایی که چدن بسیار بادوام است، می‌توان آن را تا دمایی که گوشت کاملا برشته و طلایی شود، گرم کرد. همچنین این نوع از ظروف دمای بسیار بالاتری را نسبت به سایر ظروف نچسب در فر تحمل می‌کنند.

مزایا:

  • بادوام است و به‌راحتی جابه‌جا می‌شود.
  • کلاسیک

معایب:

  • برخی از ظروف چدنی ناهمواری گرمایی به منظور پخت و پز دارند.
  • . تمیز کردن آن ها در صورت عدم وجود لایه پتینه (Patina) می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، اما در صورت وجود آن، این کار آسان می‌شود.
  • هر از گاهی باید آن را با روغن چرب کنید.
  • قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی نیست.
  • در صورت عدم چرب کردن مرتب آن، زمانی‌که در یک محیط مرطوب قرار بگیرند، زنگ می‌زنند.
سرویس پخت و پز استیلِ آبی و کربنی

این ظروف در آشپزخانه‌های حرفه‌ای بسیار محبوب‌اند و تنها شامل انواع تابه می‌شوند. بسیار بادوام و کارآمد هستند و برای پخت و پز با بهره‌وری بالا طراحی شده‌اند. درواقع اگر اهل آشپزی به سبک شرقی هستید، این ظروف برای شما بسیار مناسب هستند.

مزایا:

  • ایدئال برای استفاده بر روی هر نوع اجاق گازی است. همچنین برای پخت پنکیک و املت عالی هستند.
  • به‌راحتی با دستمال کاغذی پاک می‌شود.
  • نسبت به چدن سبک‌تر است.

معایب:

  • طراحی تابه‌های آن اغلب تک منظوره است.
  • قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی نیست.
  • نیاز به چرب شدن دوره‌ای با روغن دارند.
  • در شست‌وشو حساس هستند و باید با آب، مایع ملایم و برس نرم شسته شوند.
سرویس پخت و پز پیرکس یا شیشه‌ای

ظروف شیشه‌ای که در ایران با نام پیرکس هم شهرت دارد، ظروفی با ظاهری جذاب است که می‌تواند آشپزی را لذت‌بخش‌تر کند. عملکرد مناسب آن‌ها در فر، ایمنی و عدم واکنش‌پذیری با موادغذایی و بسیاری از موارد دیگر در ادامه به آن اشاره می‌شود، ظروف پیرکس را ملکه آشپزخانه‌های خانگی کرده است.

مزایا:

  • در طول فرآیند پخت و پز کاملا قابل مشاهده هستند و نیازی به باز کردن دائم درب آن‌ها نیست.
  • قابل استفاده در مایکروفر هستند و با موادغذایی اسیدی واکنش نمی‌دهند.
  • شست‌وشوی راحتی دارند و قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی هستند.

معایب:

  • شکستنی هستند و با تغییرات سریع دما ترک می‌خورند.
  • انتقال حرارت بالایی برای پخت غذا بر روی اجاق گاز ندارند.
  • با توجه به فرآیند ساخت این مدل از ظروف، معمولا گران‌قیمت هستند.
  • در مواجه با مواد قلیایی دچار خوردگی می‌شوند.
ظروف پخت و پز روحی

چند سالی است که دیگر کمتر از قابلمه‌های روحی در آشپزی استفاده می‌شود، چراکه انواع مختلفی از ظروف پخت و پز با امکانات بالا در بازار وجود دارد. البته لازم به ذکر است که در موارد خاص از این مدل ظروف استفاده می‌شود. به عنوان مثال برای پخت رب معمولا از دیگ روحی بزرگ استفاده می‌شود. جالب است بدانید که در اصل نام صحیح قابلمه‌های روحی قابلمه رویی است، چرا که از فلز روی ساخته شده است. در گذشته ظروف رویی از خود فلز روی ساخته می‌شد، اما اکنون بیشتر ظروف رویی فقط به اسم رویی ساخته می‌شوند و در اصل از جنس آلومینیوم هستند.

مزایا:

  • نسبت به سایر مدل‌ها ارزان‌تر و سبک‌تر است.
  • پخت و پز با ظروف رویی اصل، سریع‌تر است.

معایب:

  • ظروف رویی روکش ندارند؛ بنابراین اگر به مدل طولانی بر روی شعله‌ی نامناسب قرار بگیرند، سیاه می‌شود.
  • این مدل از ظروف به‌صورت دوره‌ای نیاز به سفیدکاری و جلا دارند.
  • شست‌وشوی آن‌ها مشکل است.
  • از آنجایی که اغلب از جنس آلمینیوم است، با مواد غذایی واکنش می‌دهند و برای سلامتی مضر هستند.
سرویس پخت و پز مسی

ظروف مسی واقعی قابلیت پخت و پز سریع و یکنواختی را فراهم می‌کنند که به سرعت خنک می‌شود. لازم است بدانید که انتخاب ظروف مسی و سنگین (تا ۳ ‌سانتی‌متر ضخامت) برای استفاده‌ی طولانی‌ مدت مناسب‌تر است.

مزایا:

  • این نوع از ظروف همه‌کاره‌اند، چراکه از تفت دادن تا سرخ کردن و پختن با حرارت بالا را به‌خوبی انجام می‌دهند. حتی با استفاده از این ظروف می‌توان سس‌های حساس به دما را آماده کرد
  • مدل‌های سنگین با دسته‌های آهنی یا برنجی برای استفاده در فر ایمن و مناسب هستند.

معایب:

  • نسبت به سایر مدل‌ها گران‌تر است.
  • به‌راحتی و در اثر فشار فرورفته می‌شود.
  • مس یک فلز واکنش‌پذیر است و با غذا واکنش می‌دهد. اما مدل‌ها امروزی معمولاً با یک فلز غیرواکنشی مانند قلع یا استیل پوشانده می‌شوند که پخت و پز را ایمن می‌کند.
  • با اجاق‌های القایی سازگار نیست.
  • قسمت بیرونی ظروف مسی به مرور زمان نیاز به پاک کردن و جلادهی دارند.
  • در شست‌وشو حساس هستند و باید با دست شسته شوند.

دیدگاهتان را بنویسید